Miten valita hyvä coach
- itselle tai yritykseen
Coachin valitseminen joko itselle tai yritykseen voi helposti tuntua epämääräiseltä tehtävältä. Miten esimerkiksi voi varmistaa, että coach on pätevä, tai kuinka tietää, että coaching matka on ajan, vaivan ja rahan arvoinen? Entä mitä tulisi selvittää, ennen coachin valitsemista?
Alkuun on ensinnäkin hyvä ymmärtää seuraava asia. Termiä coaching käytetään laajasti kuvaamaan erilaisia valmennus- mentorointi- tai coaching menetelmiä.
Koska termiä käytetään hyvin vaihtelevalla tavalla, coaching voi käytännössä tarkoittaa eri asioista, riippuen siitä kenen kanssa keskustelee.
Seuraavaksi käsittelemme kolme keskeistä näkökantaa, jotka auttavat sinua ymmärtämään mistä coachingissa voi olla kyse.
1. Mitä ammattimainen coaching on?
Kun coach on ammattilainen, hän on läpikäynyt sertifioidun koulutuksen, missä hän on oppinut erilaisia menetelmiä ja syventänyt ymmärrystään siitä, miten coaching toimii parhaimmillaan.
Sertifioitu coach osaa käyttää coachattavan kanssa kysymyksiä, työkaluja ja erilaisia malleja, millä hän ohjaa coachattavaa ratkaisuja kohti. Huomioitavaa kuitenkin on, että coachin ei tule ohjata coachattavaa omien näkemysten mukaisesti, eikä hänen asettamilla kysymyksillä saa olla tiettyyn suuntaan ohjaavaa agendaa. Tämä on monelle vaikea sisäistää mutta coaching menee käytännössä pieleen, jos coach ei osaa erotella omia näkemyksiään tilanteesta.
Coaching vaatii menetelmänä coachilta itseltään hyvin paljon itsetutkiskelua, eli omien ajatusmallien ja toimintatapojen reflektointia. Hyvä coach on myös käytännössä harjoitellut coachingia jo jonkin aikaa. Kokemus tuo parhaimmillaan esimerkiksi varmuutta ja uskallusta haastaa coachattavaa hyvällä tavalla.
Coachingin tarkoitus on auttaa coachittavaa selventämään tai ratkomaan pulmia ja ongelmia. Se auttaa ideoimaan ”boxin” ulkopuolelle, auttaa coachattavaa ohjaamaan itseään parempaan ratkaisuun tai vaikkapa tukee uusien toimintamallien rakentamisessa.
Hyvä coach osaa myös ohjata coachattavaa hakemaan aivojen tiedostamattomalta alueelta informaatiota tietoiselle tasolle. Hän ymmärtää aivojen toimintaa ja osaa coachata erilaisia ihmisiä riippumatta tehtävästä tai alasta.
2. Erilaisia keinoja hyödyntäen eteenpäin
Jos coaching on menetelmänä coachattavalle vielä vierasta, coachin voi olla hyvä osata ottaa käyttöön ”välimallin” työkaluja. Omalla coach urallani olen huomannut, että liian puritaaninen lähestymien coachingiin voi saada henkilön lukkoon.
Tällaisessa tilanteessa coachin asettamat kysymykset tuntuvat liian vaikeilta, sillä henkilö ei ole tottunut ajattelemaan vastaavalla tavalla.
Näissä tilanteissa tai etenkin coachingin ensimmäisillä kerroilla saatan, yllä kuvatusta syystä johtuen, tietoisesti ohjata coachattavaa hetkeksi pois tapaamisen päätavoitteesta. Sen sijan voin kertoa tarinan vastaavanlaisesta tilanteesta tai puhua erilaisista tutkimustuloksista linkittyen käsittelemäämme aiheeseen. Tärkeää on kuitenkin, etten ohjaa coachattavaa näiden tietojen tai tarinoiden kautta.
Kun palaamme coachingiin henkilön ajatusmaailma on laajentunut ja auennut ja hänen on nyt helpompi lähteä vastaamaan kysymyksiin. Parhaimpiin tuloksiin olen coachina itse päässyt tämän kaltaisella menetelmällä eli yhdistämällä coaching kysymysten runkoja ja malleja esimerkiksi johonkin käytännön tehtävään tai informaatioon.
3. Coachingissa ei ole kyse opettamisesta
Kolmantena ja ehkä tässä yhteydessä jokseenkin villi määritelmä coachingista on, että coach kertoo coachattavalle, miten hänen kuuluu toimia tai edetä.
Tämän kaltaiseen lähestymistapaan törmää usein esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, missä ”coach” lupaa opastaa sinua suuntaan tai tavoitteeseen x, kertomalla omat keinonsa tähän.
Tässä on kyse siitä, että termiä coaching käytetään kuvaamaan toimintaa, jota ennemminkin voisi kutsua valmentamiseksi, sparraamiseksi tai mentoroinniksi.
Määritelmien viidakkoa? Ehkäpä, mutta kun ymmärtää mistä on kyse, on helpompi etsiä itselle tai organisaatioon sopiva coach!
Selvitä sertifikaatit ja koulutustausta
Valitessasi coachia, on hyvä varmistaa, että hänellä on asianmukainen sertifikaatti. Esimerkiksi ICF (USA) tai EMCC (Eurooppa) hyväksymät coaching koulutukset antavat viitettä coachin ammattitaidosta ja pätevyydestä. Näistä kumpikaan on tuskin toistaan parempi akkreditoija ja muitakin hyviä coaching sertifikaatteja on varmasti olemassa. Kannattaa siis selvittää minkälaisesta sertifikaatista ja akkreditoinnista on kyse.
Lisäksi voi olla hyvä arvioida coachin koulutustaustaa ja työkokemusta. Vaikka coachingissa puhtaimmillaan ei opeteta mitään, voi coachattava joskus kuitenkin haluta keskustella omasta alastaan tai roolistaan, mikä tarkoittaa, että coaching tilanteesta hetkeksi astutaan ulos. Tällaisissa tilanteissa coachin taustalla voi olla suurikin merkitys.
Koulutus- ja ammatillinen tausta kertoo myös coachin aikaisemmasta kokemuksesta, osaamisesta sekä kiinnostuksen kohteista. Mitä enemmän ymmärrystä coachilla on vaikkapa aivojen toiminnasta, persoonallisuudesta tai käyttäytymisestä nämä mitä todennäköisimmin vaikuttavat coachaukseen. Etenkin silloin, jos ei olla hakemassa ”puritaanisinta” coaching tukea.
Luottamus ja yhteistyö
Coaching on luottamuksellista ja siinä mennään syvälle coachattavan mieleen ja toimintaan. Tästä syystä toiminta edellyttää avoimuutta ja rehellisyyttä. Onkin hyvä valita coach, jonka kanssa tuntee olonsa mukavaksi ja jolla on kyky kuunnella ja ymmärtää. (Oma ego edellä toimiva coach ei ole hyvä coach.)
Coach tulee sinua myös haastamaan. Mitä enemmän hän ymmärtää ihmisen mieltä, sitä paremmin hän osaa soveltaa toimintaansa yksilön tai pienryhmän tarpeiden mukaiseksi.
”Jos coachattavana olet vaikkapa vahvalla itsetunnolla varustettu ja uskot omiin näkemyksiisi vahvasti on todennäköistä, että coaching sinun kanssa toimii eri tavalla kuin jos olisit henkilönä herkästi toisia miellyttävä tai jos sanat vaikuttavat sinuun hyvin voimakkaasti.” (Nämä vain esimerkkinä)
Parhaimmillaan coach osaa luoda turvallisen ympäristön, oli sitten kyse Teams tai kasvotusten toteutetusta tapaamisesta tai vaikkapa puhelimen välityksellä tehdystä coachingista.
Kun luottamus on syntynyt, coach tulee haastamaan, tukemaan ja vastuuttamaan coachattavaa. Näin kehitystä syntyy.
Saatat myös olla kiinnostunut näistä artikkeleista:
Jos haluat keskustella lisää voit olla yhteydessä sähköpostitse catharina@workingmymind.com
Workingmymind coachingia
voit hyödyntää kahdella tavalla
Coaching one-to-one; saat minun täyden tuen usean kuukauden ajaksi. Tyypillinen coachingin pituus on 4-12kk. Tapaamme kasvotusten, teamsin tai puhelimen välityksellä 1,5 tunnin ajaksi kerralla, noin kolmen viikon välein. Jokaisen kerran välissä sinulla on suunnitelma ja näkemys mitä lähdet toteuttamaan. Tilanteen mukaan saat minulta coaching tapaamisten väliin lisätehtäviä, luettavaa tai kuunneltavaa.
Coaching pienryhmässä on tapa aikaansaada kehittymistä ja muutosta esimerkiksi tiimissä tai johtoryhmässä. Etenemme yllä olevan mallin mukaisesti. Toimin tässä yhteydessä paitsi coachina, myös fasilitaattorina, jotta te ryhmän jäseninä saatte tilaa ja voitte auttaa myös toinen toista. Ryhmäkoko parhaimmillaan, 2-4 henkilöä.
Toisinaan tietotyöläisenä halutaan aloittaa kehittymisen matka omaehtoisella opiskelulla. Tällaisia tilanteita varten on olemassa verkkokurssi; Opeta itsesi loistamaan – Mieli työyhteisössä. Kurssi on rakennettu tueksi, kehityksen työkaluksi ja omien toimintatapojen muuttamista ajatellen. Fokuksessa tulos yhdistettynä hyvinvointiin. Listätietoja voit lukea osoitteessa courses.workingmymind.com