coachingilla
haluttuihin tavoitteisiin

 

Mitä business coaching oikein on ja miten se voi viedä kohti haluttuja tavoitteita? Miten coaching-prosessi etenee ja millaisia tuloksia coachingilla saavutetaan? Tässä asiakastarinassa käymme läpi, miten toimitusjohtaja sekä organisaatio hyötivät business coaching -matkastaan.

Tuotantoalan toimitusjohtaja tuli business coaching -asiakkaakseni, koska hän halusi toteuttaa hallituksen ja oman tahtotilansa mukaisen kovan tavoitteen rakentaen samalla hyvinvoivaa organsiaatiota.

Coachingin punaisena lankana palasimme toistuvasti johtajan omiin ajattelumalleihin, uskomuksiin ja käyttäytymiseen sekä käsittelimme näiden yhteyttä myös muiden toimintaan. Peilasimme koko ajan myös näiden yhteyttä yrityksen tuloksiin.

Coaching-prosessin aluksi keskustelimme asiakkaan konkreettisista tavoitteista:

  1. Uuden strategian implementointi. Johtaminen ja johtoryhmätyöskentely paremmin kohdennetuiksi. Tavoitteita kohti yhdessä tehden ja positiivisella johtamisella.
  2. Lisää myyntiä, sillä myyntivolyymit olivat hiipuneet. Myynnin johtaminen niin, että aikaansaadaan kannattavaa kasvua. Kannattavuuden nostaminen, sillä tuottavuus oli heitellyt.

Nämä tavoitteet olivat kuitenkin vain ponnahduslauta, josta sukelsimme syvemmälle.

Coachingissa poraudutaan juurisyihin

Business Coaching Instituten mukaan business coaching on ympäri maailmaa muodostunut suosituksi ihmisten ja organisaatioiden kehittämisen menetelmäksi, sillä sen on havaittu vaikuttavan myönteisesti työhyvinvointiin, muutoskyvykkyyteen, itsensä johtamiseen, tyytyväisyyteen, oppimiseen ja työhön sitoutumiseen. Näihin asioihin porauduimme tälläkin coaching -matkalla.

Jokaisella tapaamiskerralla käsittelimme suoraan tai epäsuorasti alkuperäisiin tavoitteisiin liittyviä asioita. Mitkä asiat ovat tavoitteiden saavuttamisen esteinä? Päätavoitteet ovat mitattavissa numeroilla, mutta ihmiset tekevät ne numerot. Siksi juurisyyt löytyvät usein sieltä, miten asiakas tulkitsee ja ymmärtää omaa sekä muiden toimintaa.

Coach houkuttelee oivalluksia esiin

Coachingissa pureudutaan ajattelumalleihin, omiin uskomuksiin ja käyttäytymiseen. Siinä haastetaan, kyseenalaistetaan, pohditaan ja oivallutetaan.

Tässä coaching-prosessissa puhuimme paljon johtajan roolista. Johtajana ja esihenkilönä onnistuminen edellyttää paitsi substanssiosaamista myös vahvaa itsetuntemusta. Erityisesti haastavissa tilanteissa katse kääntyy aina johtajaan, ja johtajan omalla toiminnalla onkin iso vaikutus muihin.

Keskustelimme siitä, miten oma mieliala vaikuttaa omaan johtamiseen. Jos on paljon paineita, on vire matala ja energia vähissä. Miten voisi huolehtia paremmin myös omasta jaksamisesta? Miten opetella, että myös epävarmuudessa on uskallettava levätä?

Asiakkaalle oli tärkeää, että kaikkien on hyvä olla töissä. Mutta millainen oma asenne työntekijöihin on ja miten se vaikuttaa omaan toimintaan? Tulkitseeko vaikka itse huonot luvut laiskottelusta johtuvaksi, vaikka taustalla voi olla muita syitä.

Miten voisi itse edistää sellaista avointa ja luottamuksellista ilmapiiriä, jossa ei sorruta syyllistämiseen tai valittamiseen? Kuinka voisi tukea henkilöstöä ja viedä muutosta parempaan? Kuinka voisi itse näyttää rakentavasti, miten asiat voisi tehdä toisin?

Coachingissa mennään aina konkretiaan

Business coachin tehtävä ei ole tarjota asiakkaalle vastauksia. Asiakas on oman alansa asiantuntija, eikä minun tehtävä ole hänelle kertoa miten hänen tulisi tilanteet ratkoa. Sitoutuminen omaan päätökseen tulee aha-elämyksen tai oman päätöksen kautta. Tämä on se, mihin keskityn omassa toiminnassani. Coachina ohjaan prosessia, mutta vältän jakamasta omia mielipiteitäni.

Tilanteen niin vaatiessa jaan myös tietoa. Saatan esimerkiksi jakaa tutkittua tietoa ajanhallintaan, aivojen toimintaan, stressin hallintaan tai psykologiseen turvallisuuteen liittyen. Mainitakseni muutaman esimerkin.

Tässä coachauksessa käsittelimme, miten stressaantuneena näkökyky kapenee ja kyky tehdä luovia ratkaisuja hiipuu. Siksi johtajan roolissa on tärkeää kiinnittää huomiota myös omien aivojen hyvinvointiin. Toimitusjohtajan menestyksen avain on mm luovuudessa ja korkeassa resilienssissä, ja sitä varten johtajan on voitava itse hyvin.

Coachina pyrin olemaan lempeä mutta haluan myös haastaa coachattavaa.

Joskus asiakkaat ovatkin sanoneet, että aivot tuntuvat väsyneiltä coachauksen jälkeen. Aivot käsittelevät paljon asioita ja rakentavat samalla uutta, sellainen vie energiaa. On kuitenkin tärkeää, että coachaus ei jää liian abstraktiksi vaan jokaisella coaching-tapaamisella pitää päästä konkretiaan. Tapaamiskerran lopputuloksena coachattavalla täytyy olla suunnitelma, minkä kanssa hän etenee.

Millaisia tuloksia coachingilla saavutettiin?

Kun seitsemän kuukauden yhteinen matka on nyt päätöksessä, niin on aika katsoa, millaisia tuloksia saavutettiin:

  1. Asiakas oivalsi, että tavoitteet eivät saa olla liian laveat vaan niitä täytyy fokusoida. Täytyy valita ja täsmentää. Tavoitteiden tulee myös näkyä arjessa. Tässä on menty eteenpäin. Hän oivalsi myös, miten iso merkitys johtamisessa on omalla esimerkillä. Hänen tulee itse luoda hyvää fiilistä ja välittää omaa uskoa tavoitteiden saavuttamiseen. Toisaalta hän myös oivalsi, että välillä täytyy osata myös astua itse sivuun.
  2. Coachauksen aikana tehdyt oivallukset näkyivät myös konkreettisina muutoksina yrityksen toiminnassa. Toiminnassa tehtiin ratkaisuja, jotka siirsivät painetta yhdeltä ihmiseltä useammille hartioille. Myynnille luotiin strategia, myyntiprosessia selkeytettiin ja myyntitiimiä muokattiin.
  3. Asiakas oli oivaltanut, että on mahdollista toimia luovemmin ja yrityksessä on kokeiltu erilaisia out-of-the-box-toimintamalleja.

Lopputuloksena myös ne numerot seurasivat perässä: uutta kauppaa on myyntiputkessa ja yritys on tehnyt historiansa isoimman kaupan. Samalla myös yrityksen kannattavuutta on saatu nostettua. Työnkiertoa on tuotu organsiaatioon hyvinvoinnin lisäämiseksi. Esihenkilöitä on tuettu johtamisessa, palautteenantokulttuuria ja yhteisen tekemisen positiivista merkitystä on tietoisesti rakennettu. Asiakas kertoo, että hän katsoo tällä hetkellä tulevaisuuteen positiivisin mielin.

(Tässä artikkelissa on tuotu esille ainoastaan muutama seitsemän kuukauden aikana käsitelty tavoite, jotta artikkelista ei tulisi liian pitkä.)

 

Jos haluat keskustella coachingista lisää voit olla meihin suoraan yhteydessä: Omistaja, Business & Brain Coach Catharina Kallio, puh. 040-668 3080