Mitä coaching on ja kuinka se toimii
- Catharina Kallio
Coaching on keino, mitä tänä päivänä käytetään laajasti Suomessa ja maailmalla sekä yksilön, että organisaation kehittämiseen.
Coachingin avulla voidaan sekä luoda uuttaa, että ratkoa hyvin erilaisia, monesti kompleksisiakin haasteita tai kokonaisuuksia.
Coaching vaikuttaa sekä suorasti, että epäsuorasti organisaatioon ja tiimiin, riippuen siitä missä roolissa coachattava tai coachattavat henkilöt ovat. Lisäksi coaching vaikuttaa myönteisesti yksilön työhyvinvointiin, muutoskyvykkyyteen, itsensä johtamiseen, tyytyväisyyteen, oppimiseen ja työhön sitoutumiseen.
Workingmymind Business & Brain Coaching
Tässä lyhyt kuvaus siitä, mitä Business & Brain Coaching meillä tarkoittaa.
Vision määrittäminen
Alkuun käymme läpi nykyhetkesi ja käsittelemme tahtotilaasi. Tämä tehdään monesti kolmikantakeskustelun muodossa yhdessä esihenkilösi kanssa. Näin saamme mukaan sekä sinun, että organisaation tahtotilan.
Mikä on visiosi, minne haluat, mikä on suurin esteesi, minkälaisia tavoitteita sinulla (ja organisaatiolla) on? Mitä selkeämpi visio sinulla on, sitä paremmin tiedämme mihin käytämme aikamme, energiamme ja fokuksemme. Pystymme myös matkan varrella ja coachingin lopussa mittaamaan tulosta ja aikaansaamista.
Mindset ja mieli
Se missä olet asioiden kanssa nyt, on tulos siitä mitä olet tehnyt, jättänyt tekemättä ja miten olet esimerkiksi suhtautunut asioihin tähän mennessä. Asioita tapahtuu (työ)elämässä mutta meidän mieli on se joka päättää miten niihin suhtaudumme.
Läpi coaching matkan harjoittelemme sitä miten voit tulla enemmän tietoiseksi omasta ajattelusta. Tällä tavoin pystyt tietoisesti päättämään minkälaisia ratkaisuja haluat tehdä ja kuinka haluat toimia eri tilanteissa.
Rohkeus, oleellinen osa coachingia
Muutos ja kehittyminen vaati työtä ja rohkeutta. Niin helposti palaamme takaisin tuttuun tapaan toimia. Kun ymmärrämme, että aivomme palaavat tuttuun ja turvalliseen voimme rohkeasti päättää toisin.
Coachingissa on kyse prosessista mitä coach johtaa. Hän auttaa, tukee, muistuttaa, haastaa, ja on matkalla mukana. Coachina jaan myös tehtäviä ja materiaalia sinun tilanteeseen liittyen. Luomme yhdessä luottamuksellisen ympäristön ja käymme tätä matkaa yhdessä.
Ympäristön vaikutuksella on tutkitusti meihin valtava vaikutus. Coaching matka on ympäristö, missä luodaan mahdollisuus rohkeasti astua tutusta toiminta- ja ajattelutavasta uuteen.
Kompetenssien selvitystä
Menestyäksemme tarvitsemme erilaista tietoa ja osaamista. Toisinaan meiltä puuttuu jotain olellista tietoa, mikä vaikuttaa menestykseen.
Coachingin aikana voimme käsitellä tutkittua tietoa liittyen esimerkiksi ajanhallintaan, aivojen toimintaan, stressin hallintaan, etäjohtamiseen, palautteen antamiseen, resilienssiin tai vaikkapa psykologiseen turvallisuuteen. Selvitämme sen, mitä tietoa tarvitset menestyäksesi.
Energian merkitys menestyksessä
Menestyäksemme meidän on myös ymmärrettävä miten meidän on hyvä toimia, jotta voimme hyödyntää sitä potentiaalia, mitä meissä on.
Neurotiede antaa meille ymmärrystä siitä, miten meidän tietotyöläisinä kannattaa johtaa itseämme ja hyvinvointiamme. On esimerkiksi mahdotonta kuormittuneena yrittää olla luova tai käyttäytyä uudella tavalla. Jämähdämme ja toistamme aikaisempia ajatuksia ja toimintaa, mikä aikaansaa saman lopputuloksen.
Jotta voimme nostaa oma tekeminen eri tasolle tarvitsemme energiaa ja jaksamista. Omaa kehittymistä tulee katsoa kokonaisvaltaisesti.
Voit työskennellä kanssani kolmella tavalla
-
- Coaching one-to-one; saat minun täyden tuen usean kuukauden ajaksi. Tyypillinen coachingin pituus on 4-12kk. Tapaamme kasvotusten, teamsin tai puhelimen välityksellä 1,5 tunnin verran noin kolmen viikon välein. Jokaisen kerran välissä sinulla on suunnitelma ja näkemys mitä lähdet toteuttamaan. Tilanteen mukaan saat minulta coaching tapaamisten väliin lisätehtäviä, luettavaa tai kuunneltavaa.
- Coaching pienryhmässä on tapa aikaansaada kehittymistä ja muutosta esimerkiksi tiimissä tai johtoryhmässä. Etenemme yllä olevan mallin mukaisesti. Toimin tässä yhteydessä paitsi coachina, myös fasilitaattorina, jotta te ryhmän jäseninä saatte tilaa ja voitte auttaa myös toinen toista. Ryhmäkoko parhaimmillaan, 2-4 henkilöä.
- Ohjelmat mihin coaching kuuluu yhtenä osa-alueena. Lisätietoa ohjelmista löydät täältä.